JESUS, MARIA Y JOSE

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 92
Altura bronze 72
Vora 9
Pes aproximat 451
Any fosa 1783
Descripció Compta al terç amb aquesta inscripció en llatí: «# IESUS#MARIA#IOSEHP# # # #», que correctament escrita seria: «IESUS MARIA IOSEPH» i que es pot traduir com: «JESUS MARIA JOSEP». Aquesta inscripció va ser molt habitual en les campanes des del segle XVIII, bé seguida d’altres inscripcions o com en aquest cas sense elles. A més fa al·lusió al titular del temple, la Sagrada Família. Baix trobem la data de fundició: «### ### ANO 1783 # # # # # #». El 7 està invertit i per un altra banda «ANO»pot ser tant «AÑO» (en espanyol) o abreviatura de «ANNO» (en llatí).
Terç (2 cordons)
«# IESUS#MARIA#IOSEHP# # # #»
(cordó)
«### ### ANO 1783 # # # # # #»
(2 cordons)
Mig (2 cordons)
(00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals Amb la llarga corda unida al batall era repicada des dels peus del campanar per a les senyals més simples i tocs que no requerien del seu volteig. Aquest es realitzava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals Volteja i repica automàticament. Toca les Hores,
Truja Fusta EMERC
Estat original A les fotografies antigues s’aprecia la truja de fusta amb la que comptava, de perfil tradicional valencià i segurament algún mecanisme per al seu toc manual, com una ballesta. Comptaria també amb una corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar. Comptaria també amb alguna maça per al toc de les hores, ja que s’aprecia marca de desgast en un lateral (a les 04)
Estat anterior La campana es trobava en un regular estat de conservació, instal·lada en la finestra actual, però amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat de conservació L’estat de conservació de la campana és bo, ubicada en una finestra de la Sala de les Campanes. Està instal·lada amb truja de fusta, de perfil tradicional valencià, i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall.
Mecanismes per tocar (03) motor d’impulsos, electromall
Actuacions L’any 1783 es va fondre un conjunt de campanes amb destí al nou campanar, acabat d’edificar poc abans. Aquesta era la major d’elles, fosa segurament al poble i d’autor anònim, que seria beneïda i pujada al campanar poc després.

Salvada de la destrucció en 1936, la casa Manclús la mecanitzà en l’any 1964, substituïnt la truja de fusta original per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per al seu toc automàtic. El seu batall va caure el dia de Reis de 2010, sense causar cap dany personal. Un any després es va procedir a la restauració de la campana per EMERC. Va ser baixada del campanar i netejada per dins i per fora, reposant la truja de fusta. Amb les altres campanes tornà al poble per ser beneïda el diumenge 30 de maig del mateix any i la pujaren al campanar el dia següent. Va quedar mecanitzada amb motor d’impulsos i electromall.

Actuacions urgents
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l’inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Compta amb una plaqueta conmemorativa: «LOS FELIGRESES / DE LA PARROQUIA / SAGRADA FAMILIA»

Leave a Reply